header

2016 zeer succesvol jaar voor weidevogels Peelregio Nederweert

 

Op het einde van het jaar kijken we graag even terug. Zo ook op de bescherming van de weidevogels in de Peelregio Nederweert. 2016 was namelijk een topjaar voor weidevogels in het agrarische gebied rond de Groote Peel: het aantal vliegvlugge kuikens was veel groter dan gemiddeld in Nederland! Dit succes is mede te danken aan de inzet van vrijwilligers, agrariërs en de WildbeheerEenheid – en vormt een opsteker voor Nederweert. Zowel het collectief Natuurrijk Limburg, als de veldmedewerkers van de Plattelandscoöperatie, zijn trots op het weidevogeljaar in deze actieve regio!

 

Ten opzichte van het landelijk gemiddelde, scoorden de weidevogels in Nederweert erg goed. Waar landelijk slechts 0,13 gruttokuiken groot kwam per nest was dat in de Peelregio van Nederweert 0,67 kuiken per nest! Coördinator van de Weidevogelbescherming Nederweert, Willem Maris, is erg tevreden met de resultaten: “De inzet van vele vrijwilligers en agrariërs (veelal melkveebedrijven) in de streek, en de samenwerking met de WildbeheerEenheid, hebben ertoe geleid dat weidevogels zoals de grutto het hier goed gedaan hebben vergeleken met de rest van Nederland. Ondanks het slechte weer en veel regen hadden we hier een mooi resultaat!”

Via Natuurrijk Limburg hebben een aantal agrarische ondernemers in het gebied een contract voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer waarbij er een rustperiode op de percelen is afgesproken. Veel andere ondernemers doen op vrijwillige basis mee aan de bescherming van weidevogels. De veldmedewerkers van de Plattelandscoöperatie vinden het een pluim waard dat in een intensief landbouwgebied, landbouw en natuur mooi hand in hand gaan.

De resultaten van  Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer zijn hiervan een mooi bewijs en dit smaakt naar meer!

Foto 1: Coördinator van de Weidevogelbescherming Nederweert, Willem Maris, vertelt bevlogen over de weidevogels rondom de Groote Peel.

Foto 2: Gruttokuikens, zoals dit exemplaar, in de Peelregio Nederweert scoren beter dan het landelijk gemiddelde, door de extra inzet van de weidevogelbescherming, agrariërs en de WildbeheerEenheid. 

 

Meer info over Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer? Klik hier.

 

grutto-fotograaf-zonder-naamsvermelding

 

 

p1100464