header

Eerste Limburgse kievitsei opnieuw gevonden in Nederweert. En opnieuw door nestbeschermer Peter Feijen. Op 13 maart om 11.00 uur vond hij een nestje met 3 eieren aan de Frenkenbaan in Nederweert. Op 9 maart werd landelijk het eerste ei gevonden in Utrecht. Het eerste ei van dit Nederweerter nest is op 10 of 11 maart gelegd.

Het afgelopen weidevogeljaar was heel bijzonder in Nederweert. Het broedsucces van de Nederweerter grutto´s was in 2016 veel hoger dan het landelijk gemiddelde. En ook bij de kieviten was het lang geleden dat ze zoveel kuikens groot brachten. Dit komt vooral door de bereidwillige medewerking van de Nederweerter landbouwers. Ze werken allemaal mee door de de gevonden nesten te ontzien bij de bewerking van het land.

Maar afgelopen jaar speelde ook de wateroverlast in deze regio een grote rol. Voor de Nederweerter boeren was dit niet zo plezierig maar voor de weidevogels een buitenkansje. De maispercelen leken wel rijstvelden. Ze waren onbegaanbaar waardoor niet tegen onkruid gespoten kon worden en de mais groeide door de nattigheid ook nauwelijks. Normaal gesproken verdwijnen de kieviten als de mais vanaf half juni snel de hoogte in gaat maar nu bleef het landschap tot ver in juli open.

Voor de boeren is het niet te hopen dat ze nog zo´n voorjaar krijgen. Dus de kieviten zullen nu weer gewoon moeten proberen hun kuikens groot te hebben voor half juni. En dat lukt alleen als de beschermers de nesten vanaf nu gaan markeren voor de boeren. En daar gaan ze weer hun best voor doen de komende weken.